Miłośników kawy nie brakuje, można ich znaleźć w każdym zakątku świata, jednak nawet ci najwięksi smakosze często nie zdają sobie sprawy, co tak naprawdę wpływa na jakość kawy, a później smak i aromat gotowego napoju. Istnieją dwa rodzaje kawy Arabica i Robusta, za najszlachetniejszą odmianę uchodzi ta pierwsza.

Jest to rodzaj kawy, który cieszy się dużą popularnością, posiada najwięcej walorów smakowych jak i zapachowych. Ziarna pozyskuje się z drzew, zwanych kawowcami, które uprawia się na terenach Meksyku, Tanzanii, Brazylii i Indii. Nie każdy o tym wie, że najwyższej jakości kawa musi posiadać tytuł „speciality coffee” przyznawany przed doświadczonego, certyfikowanego degustatora. Kiedy degustator spróbuje już kawy to wystawia ocenę w skali 100 punktowej. Pozytywną opinię dostaje tylko kawa, która przekroczyła wynik 80, maksymalnie może uzyskać 100 punktów, a wtedy dostaje tytuł „speciality coffee”.Tak naprawdę tylko 5% wyprodukowanych kaw w skali światowej może pochwalić się takim mianem.

Wysoka cena kawy wcale nie sugeruje, że jest ona wysokiej jakości, ponieważ nawet te najdroższe i pochodzą z uprzemysłowionych plantacji, które są nawożone, a produkcja nastawiona jest nie na jakość, ale na ilość wyprodukowanego towaru, tzn. im szybsza i większa produkcja, tym będzie lepszy zarobek. W przypadku kawy „speciality coffee” to tak nie działa, w uprawę wkłada się bardzo dużo wysiłku i starań. Znacznie różni się od zwykłej kawy powszechnie dostępnej w sklepach. Taką kawę uprawia się na naturalnych, małych plantacjach, zwykle są to wysokie zbocza z żyzną glebą. Drzewa rosną tam gdzie panuje idealny mikroklimat dla kawowca, dzięki dobrym warunkom obrodzą dużą ilością owoców, z których później będzie można wyprodukować kawę. Wybierając dobrą kawę jest coś na co warto zwrócić uwagę, a chodzi tutaj o świeżość kawy. Na opakowaniu powinna być umieszczona data palenia ziaren, jest to ważna sprawa, ponieważ decyduje o smaku kawy. Najlepiej jest kupować kawę, której wypalanie było stosunkowo niedawno, im bardziej świeża kawa tym będzie mieć bogatszy aromat. Kawy „speciality coffee” posiadają niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat. Prawdziwi koneserzy wręcz kochają pić kawę, delektując się wyśmienitym smakiem mogą doświadczyć lokalnych smaków, nawet nie wyjeżdżając w tamte regiony.

parzenie kawy ziarnistej

W każdej części świata kawa będzie smakowała inaczej, podczas degustacji kawy z danego regionu możemy dowiedzieć się jakie nuty smakowe tam panują i stwierdzić czy dana kawa nam pasuje czy nie. Dzięki temu będziemy mogli znaleźć swój ulubiony smak. Takie kawy charakteryzują się smakiem, który ciężko jest pomylić z kawami z innych regionów. Przykładowo kawa pochodząca z Meksyku będzie miała posmak karmelu, ziół i przypraw, zaś w kawie z terenów Etiopii będzie można wyczuć wyraźne nuty owocowe. Kawy speciality cechuje wyjątkowość i znacząco różnią się od wszystkich innych rodzajów kaw powszechnie dostępnych w supermarketach. Takie kawy nazywa się ekskluzywnymi, ponieważ wyróżniają się przyjemnym, mocnym aromatem i wyśmienitym smakiem. Kto pozna ten smak to już nigdy nie będzie chciał się z nim rozstać. Kawy speciality są łatwo dostępne w sklepach internetowych, w ich szerokiej ofercie można znaleźć wysokiej jakości kawy ziarniste pochodzące z najlepszych upraw.